
Modernizacji poddane zostały również filtry zainstalowane na cukrownianych kominach.
Choć filozofia produkcji cukru z buraków cukrowych liczy sobie już ponad sto lat, to jej główne etapy pozostają niezmienne. Zmieniają się jedynie urządzenia, na nowocześniejsze, na bardziej oszczędne. – W procesie technologicznym stosujemy parę wodną o temperaturze 120 o C, jeszcze niedawno różnica temperatur na kolejnych etapach produkcji wynosiła kilkadziesiąt stopni. Dziś dzieje się to kaskadowo, za każdym razem po kilka stopni. A to z kolei daje oszczędności zużywanej energii. Więcej, to co było kiedyś ciepłem odpadowym, rzędu 50 o C, dziś staramy się jeszcze wykorzystywać. A to wymaga ciągłej modernizacji i unowocześniania procesu produkcji. Stąd w cukrowni m. in. dźwigi, o które pytał pan na początku naszej rozmowy – zakończył, dyrektor Cukrowni „Strzelin”.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Zakład będzie modernizowany
Natalia powiedziała : Zmartwię cię - nie spowodują. Dalej będzie śmierdzieć.RE: Zakład będzie modernizowany
Nie znam się na budownictwie przemysłowym, technologi produkcji cukru itp. Ale mam nadzieję że te dźwigi i inne specjalistyczne maszyny spowodują że w Strzelinie przestanie w końcu śmierdzieć.