Orzeł Biały Kościół dokonał poważnego wzmocnienia przed startem sezonu 2015/2016. Do ekipy z gr. VI klasy B dołączył bramkarz Eryk Put, który minioną rundę spędził w trzecioligowej Lechii Dzierżoniów. Dlaczego golkiper zdecydował się na powrót do Orła?Pomimo młodego wieku, golkiper Eryk Put zwiedził już kilka klubów: - Jako junior grałem w klubie z Kątów Wrocławskich w Dolnośląskiej Lidze Juniorów. Po roku trafiłem do Strzelinianki Strzelin i tutaj też grałem tylko rok. Następne kluby to IV-ligowy LKS Stary Śleszów oraz Gromnik Kuropatnik. Po Kuropatniku był krótki epizod w Strzeliniance, ale nie znalazłem uznania w oczach trenera, więc postanowiłem odejść. Na prośbę kolegów trafiłem do Orła Biały Kościół. Chciałem spróbować swoich sił na wyższym poziomie rozgrywkowym, więc mój tato w przerwie zimowej skontaktował się z klubem z Dzierżoniowa. Zostałem zaproszony na treningi, podczas których zrobiłem dobre wrażenie na sztabie trenerskim i zostałem. W Lechii rozwinąłem się piłkarsko, ale teraz definitywnie wracam do Białego Kościoła – opowiadał o swojej dotychczasowej przygodzie z piłką Eryk Put.
Put zadebiutował w Lechii w wyjazdowym kwietniowym pojedynku z Piastem Żmigród. Rywale wygrali 1:2, a Eryk zebrał dobre recenzje. 8 kwietnia rozegrał także pełne 90 minut w pucharowym meczu z Orłem Ząbkowice Śląskie. Lechia wygrała 1:0, a w drużynie rywali wystąpił inny zawodnik z naszego regionu Damian Szydziak. Popularny Szydziu miał nawet szansę wpisać się na listę strzelców, ale nie wykorzystał okazji jeden na jednego z Putem. Młody golkiper z powiatu strzelińskiego o miejsce w składzie musiał walczyć z Krzysztofem Sztanderą.
Stawia na naukę
- Mecz z Piastem Żmigród był idealny na debiut: wymagający rywal, dużo kibiców, świetna atmosfera. Trochę się jeszcze stresowałem, ale myślę, że wypadłem dobrze, dzięki czemu zagrałem też w Pucharze Polski z Orłem Ząbkowice Śląskie. Mieliśmy wiele okazji, ale udało nam się wykorzystać tylko jedną. Musiałem być skoncentrowany od pierwszego do ostatniego gwizdka sędziego. Rywalizacja o miejsce w bramce odbywała się na zdrowych zasadach. Trener był obiektywny i stawiał na tego, który był obecnie w najlepszej dyspozycji. To najlepszy klub w jakim do tej pory miałem okazję występować – mówił o swoim debiucie w Lechii Eryk Put. - Męczące były dojazdy na treningi, które musiałem łączyć z nauką i przygotowaniami do matury. Teraz zaczynam studia i chcę poświęcić się nauce. Nie miałbym czasu na treningi oraz wyjazdy na mecze. Miałem możliwość pozostania w Dzierżoniowie, al. zdecydowałem się odejść. Przygotowania do sezonu rozpocząłem ze Strzelinianką, ale nie udało mi się dogadać z działaczami ze Strzelina. Wybrałem Orła, ponieważ ten klub stawia sobie ambitny cel – walkę o mistrzostwo. Chcę pomóc drużynie, w której mam wielu kolegów. Czy zostanę w Białym Kościele na dłużej? O tym zdecyduję po rundzie jesiennej. Jeśli drużyna będzie walczyła o awans, to na pewno jej pomogę – dodaje młody golkiper z Białego Kościoła.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij