Jeden z najbardziej znanych wychowanków Strzelinianki Błażej Augustyn został nowym zawodnikiem szkockiego klubu Hearts of Midlothian. Strzeliński obrońca szybko zyskał sympatię kibiców oraz zaufanie trenera, który w jednym ze sparingów powierzył jemu opaskę kapitana. 27-letni obrońca ze Strzelina ma za sobą pobyt w Bolton Wanderers oraz włoskich klubach Rimini Calcio, Catania Calcio i Vicenza Calcio. W Polsce grał w Legii Warszawa, a od sezonu 2013-14 reprezentował barwy Górnika.
W zakończonym niedawno sezonie stracił trochę czasu z powodu kontuzji i w efekcie zagrał w 17 meczach. W czwartek, 18 czerwca, Błażej Augustyn przeszedł pomyślnie testy medyczne w zespole Hearts of Midlothian. Piłkarz trafi do Szkocji za darmo, bo jego umowa z klubem z Roosevetla skończyła się 30 czerwca. - Cieszę się bardzo, że trafiłem do tego klubu. To dla mnie ogromna szansa. Wszyscy przyjęli mnie bardzo miło – mówił tuż po podpisaniu kontraktu Błażej Augustyn. Nowy klub Polaka w ostatnim sezonie zajął pierwsze miejsce w Scottish Championship, dzięki temu uzyskał awans do tamtejszej ekstraklasy, do której wraca po roku absencji.Błażej Augustyn szybko zyskał sympatię kibiców oraz kolegów z drużyny. Z miejsca stał się podstawowym obrońcą i regularnie występuje w grach kontrolnych. Jego dobrą postawę i charakter docenił także trener Hearts of Midlothian, który w jednym ze sparingów powierzył Augustynowi opaskę kapitana. Należy podkreślić, że defensywa kierowana przez strzelińskiego obrońcę spisuje się bardzo dobrze i często sparingi kończą się wynikiem na „zero z tyłu”. Wydaje się, że transfer do Szkocji był świetnym posunięciem w wykonaniu Błażeja. Być może właśnie ze szkockiej Ekstraklasy będzie miał bliżej do reprezentacyjnej kadry. Trzymamy kciuki za Błażeja i życzymy wielu sukcesów z nowym zespołem!

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij