Kochacie letnie owoce? Uwielbiacie ciasta z kremem? Mam coś specjalnie dla Was!
Uwielbiam lato za to, że cieszy nas wspaniałymi owocami. Były już truskawki i czereśnie, a teraz pora na śliwki, jabłka, maliny i porzeczki. O porzeczkach właśnie rozmawiałam z Bożenką Kosowską z Zielenic. Mistrzyni letnich wypieków postanowiła podzielić się przepisem na wspaniałego porzeczkowca.
Porzeczkowiec
Składniki: 6 jajek, 2/3 szkl. cukru, 2/3 szkl. oleju, 1 szkl. mąki przennej, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 500 g serka kremowego (z wiaderka, taki jak na sernik), 7 łyżek cukru pudru, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (ok. 600 g), 500 ml śmietany kremówki 36%, 4 duże łyżki serka mascarpone, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i cukier ubić na gęstą pianę. Do piany powoli wlewać olej, dalej ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Do masy dodawać serek kremowy małymi porcjami, cały czas miksując. Odłożyć na bok. Śmietanę i mascarpone ubić do otrzymania gęstego kremu. Na sam koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Ciasto przekroić ostrym nożem na 2 blaty. Pierwszy blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na to wyłożyć masę z serka kremowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym dżemem. Wyłożyć krem z mascarpone, a na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić, pokroić i zjeść.
Bożence bardzo dziękuję za przepis, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi. Wystarczy je wysłać na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.















































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij