Kochacie letnie smaki? Uwielbiacie sezonowe produkty? Ten przepis jest dla Was...
W końcu doczekaliśmy się tego upragnionego słońca. Kiedy jest ciepło, to wspaniale spędza się czas w ogrodach. W takim to właśnie pięknym, letnim ogrodzie znalazłam dla Was kolejny przepis. Byłam w jednym z najbardziej gościnnych miejsc, jakie znam – w Jaksinie u Marzeny Jagodzińskiej, z którą chodziłyśmy razem do podstawówki. Oczywiście wizyta tam to obowiązkowo ciasto i miłe pogaduchy. I tu zaskoczyła mnie pani Czesia Osiadacz, mama Marzeny, serniczkiem z truskawkami. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego ciasta. Jest naprawę pyszne.
Serniczek z truskawkami
Składniki: 2 l mleka, 9 jajek,1/2 l śmietany, 1 kostka margaryny, 1,5 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki oliwy, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 galaretki truskawkowe, truskawki.
Sposób przygotowania: Mleko zagotować. Śmietanę i 5 jaj zmiksować i dodać do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu tak długo, aż ser zgęstnieje. Odcedzić na gęstym sitku. Margarynę, 1 szkl. cukru i cukier waniliowy utrzeć i powoli dodawać do tego ser. Odstawić. Pozostałe jajka i cukier również utrzeć, dodać oliwę, mąkę i proszek. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 30 min. w 180°C. Po ostygnięciu na biszkopt wyłożyć masę serową, truskawki i lekko już tężejące galaretki. Poczekać aż wszytko zastygnie i zjadać ze smakiem.
Pani Czesi bardzo dziękuję za przepis. Jeśli i Wy chcecie podzielić się swoim i uratować tych, których znam, przed ciągłym pytaniem "a masz jakieś ciekawe danie do kroniki?", prześlijcie go na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.














































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij