Tęsknicie czasem za beztroskimi wakacjami u babci? Czy macie takie smaki, które potrafią przywołać wspomnienia? Jeśli chcecie się przenieść w czasie lub po prostu szukacie szybkiego pomysłu na obiad, to zajrzyjcie do dzisiejszego przepisu.
"Kiedy wszystko inne zawiedzie, dajcie za wygraną i idźcie do biblioteki". Tak pisał Stephen King. Ja się z nim zgadzam, nie tylko dlatego, że na co dzień pracuje w bibliotece. Po prostu to zawsze tam spotykałam, przez całe moje życie od dzieciństwa do dziś, najbardziej inspirujących ludzi. Tak mam z panią Bożenką Serchan z Bartoszowej. Na spotkanie Klubu Bibliotecznego w Borowie przyniosła przepyszne serowe kluseczki. To smak, który od razu skojarzył mi się z latem u babci. Jeśli i Wy kochacie takie smaki, to koniecznie musicie ich spróbować.
Kluseczki serowe:
Składniki: 4 jaja, 100 ml mleka, 300 g maki, 400 g twarogu, 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania: Jaja, mleko, mąkę i 250 g twarogu wymieszać. Wyrobione ciasto przetrzeć przez grube oczka maszynki do klusek lub zrobić bardzo cieniutki wałeczek i pokroić. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Jeszcze ciepłe posypać pozostałą częścią pokruszonego twarogu oraz cukrem.
Pani Bożence bardzo dziękuję za przepis, który otworzył "skrzynię" ze wspomnieniami.
Jeśli i Wy chcecie się podzielić sentymentalnymi przepisami, możecie przesyłać je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl.











































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij