Lubicie korzystać z sezonowych produktów? Uważacie, że babcina kuchnia jest najlepsza? Dziś będzie coś specjalnie dla Was!
Już myślałam, że w tym tygodniu kroniki nie będzie. Wymyśliłam sobie, że koniecznie chciałabym przepis na ciasto z truskawkami. Zazwyczaj wpadam na trop takiego wymyślonego dania, a tym razem same biszkopty z galaretką i truskawkami. Aż tu moja koleżanka Ewa Lesińska wysyła mi zdjęcia mojego wymarzonego przepisu, bo nie dość, że truskawki, to jeszcze rabarbar. Przepis pochodzi z domu rodzinnego Ewy i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a ona ma go od swojej mamy Krysi. Pozdrawiamy serdecznie!
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i bezą
Składniki na ciasto: 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g mąki pszennej, 50 g cukru, 200 g zimnego masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka;
owoce i spółka: 400 g rabarbaru (na oko), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, 200 g małych truskawek;
na bezę: 4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieść ciasto. Wylepić dno formy (blaszka 21cm x 35cm), podziurkować widelcem. Można włożyć do lodówki, ale dla niecierpliwych wyjdzie i bez chłodzenia. Spód piec w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) przez 20 minut. Podczas gdy ciasto się piecze, rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki oraz wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i dokładnie mieszamy. Osobno przygotowujemy bezę. Białka ubijamy do momentu powstania puszystej piany. Wówczas zaczynamy dodawać stopniowo cukier, aż całość masy będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane owoce, a następnie bezę. Pieczemy jeszcze 20 minut w 170 °C (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy kolejne ok. 40 minut, żeby wysuszyć bezę.
Ewa często zamiast zimnego masła używa takiego roztopionego, bo łatwiej zagnieść ciasto, ale wtedy przed upieczeniem należy blaszkę z ciastem koniecznie włożyć do lodówki lub zamrażarki na przynajmniej 10 min. Za ten rodzinny przepis i pyszne ciacho (miałam ochotę oblizać talerzyk) bardzo Ewie dziękuję.
Jeśli i Wy chcecie, żebym nie musiała szukać wymarzonych przepisów, podzielicie się swoimi i prześlijcie je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij