Pytanie "co na obiad?" jest Twoją zmorą? Masz dosyć kotletów i ziemniaków? Ten przepis jest dla Ciebie!
Jak się okazuje, inspiracje do naszej kroniki można znaleźć wszędzie, nawet w rozmowie z najbliższą rodziną. Ostatnio rozmawiałam z moją mamą, która lubi gotować, ale jak sama stwierdziła – już patrzeć nie może na tradycyjne dania. Zapytałam ją więc, dlaczego nie zrobi zapiekanki. Przyznała, że w sumie to o niej zapomniała, a to dobry i prosty przepis.
Zapiekanka „na winie”, bo wrzucamy „co się nawinie”
Składniki: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 brokuł, 1 ser feta, 1 śmietanka 30%, 2 kiełbaski, zioła prowansalskie, sól, pieprz, żółty ser do posypania.
Sposób przygotowania: Umyte, obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, a brokuła rozdzielamy na różyczki. Kroimy również kiełbaskę. Warzywa i kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszytko posypujemy pokruszoną fetą. Zalewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i połową szklanki wody. Na wierzch dajemy starty żółty ser. Zapiekamy ok. 45 min. w 180 °C.
Oczywiście, jak to w tego typu przepisach bywa, możemy dokładać inne warzywa i wykorzystywać tzw. „końcówki kolekcji” z lodówki, czyli plaster sera co został, wędlinkę, którą trzeba zużyć, itp. Proste, a naprawdę pyszne i sycące danie.
Jeśli i Wy chcecie zainspirować innych swoim przepisem, przyślijcie go na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.










































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij