Dzieci, które przyszły z wychowawczynią Agnieszką Wlazłowską, uważnie wsłuchiwały się w to, jakie są główne zasady wędkarstwa. Obejrzały prezentację sprzętu wędkarskiego oraz poznały gatunki ryb występujących w polskich wodach śródlądowych. Olbrzymim zainteresowaniem wśród uczniów cieszyły się żywe przynęty wędkarskie, tj. ochotka – larwa komara, białe robaki – larwa muchy, pinka – larwa muchy plujki, dendrobena – czerwony robak i rosówki przez dzieci nazywane rusałkami. Ku zaskoczeniu wychowawczyni, dzieci bez żadnych obaw brały robaki do rąk, oglądając je z każdej strony. Mali uczestnicy szkolenia mieli okazję przetestować płynne aromaty dodawane do zanęt wędkarskich. Miłym zaskoczeniem były słodkie zapachy, tj.: karmel, guma balonowa, morwa, natomiast tzw. w żargonie wędkarskim, „smrody”: wątroba, czosnek, nie przypadły dzieciom do gustu. Szczególnie ważnym tematem była ekologia i zagrożenia dla środowiska płynące z niewłaściwego zachowania nad wodą. Dzieci dowiedziały się, jak długo ulegają degradacji artykuły plastikowe, tj. żyłki wędkarskie, torby foliowe, butelki.
Na zakończenie spotkania uczniowie otrzymali słodkości, pamiątkowe naklejki i gumowe robaczki.

Na ten temat pisaliśmy w 15 (1153) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl











































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij