Rzadko zdarza się okazja, aby spacerować po terenie strzelińskiej cukrowni pod opieką przewodnika. Z tej wyjątkowej możliwości skorzystało 150 osób. Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, zwiedziły niedostępne na co dzień miejsca oraz zapoznały się z procesem pozyskiwania cukru z buraków.
Pokazy naukowe i widowiskowe eksperymenty spodobały się zarówno dzieciom jak i dorosłym.
W sobotę, 21 października, w Cukrowni Strzelin odbył się Dzień Otwartych Drzwi. W godzinach 8:00-15:00 dzieci i dorośli mogli na własne oczy obejrzeć proces powstawania cukru, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodnika. Nie zabrakło też pokazów naukowych z cukrem w roli głównej, warsztatów przygotowywania cukierków czy widowiskowych doświadczeń. Wszystkie atrakcje były bezpłatne, ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązywała rezerwacja.
Po przedstawieniu najważniejszych faktów z blisko 150-letniej historii, goście zwiedzający zakład produkcyjny przyjrzeli się etapom pozyskiwania cukru z buraków. Przewodnicy Krzysztof Łukowicz i Piotr Tokarski odpowiadali na każde pytanie. - Cukier jest gotowany w specjalnych zbiornikach. Ciągle go podgrzewamy i odparowujemy z niego wodę. Kiedy przekroczy 70% zawartości cukru, zaczynają narastać kryształy. Trwa to około trzech godzin. Zbiorniki są pod próżnią, tylko dlatego, aby wrzenie następowało w temperaturze około 70 stopni. Mamy urządzenia, które o jakości cukru informują nas na bieżąco – mówili.
Ponadto odwiedzający dowiedzieli się m.in. jak wygląda rozładunek buraków, suszenie czy magazynowanie w silosach. Jako ciekawostkę warto dodać, że...
Wiecej w wydaniu papierowym.













































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
Dzień Otwarty
Ja brałam udział ze swoimi dziecmi I dzieci bardzo zadowolone. Moge polecic, ale dzieci nie moga byc zbyt male, bo wiedza dostosowana to wieku szkolnego, przedszkolak moze sie nudzicRE: Jak powstaje cukier?
nikt powiedziała :RE: Jak powstaje cukier?
Ciekawe czy w Cukrowni też czuć ten smród, czy tylko za jej płotem ?