Polscy zawodnicy należą do ścisłej, światowej czołówki w football freestyle. Wielokrotnym medalistą międzynarodowych imprez jest Daniel Mikołajek ze Strzelina. Ostatnio popularny Mikołaj wziął udział w prestiżowym turnieju International Football Freestyle Grandprix w Lubaszu. Do rywalizacji przystąpiło kilkadziesiąt osób, w tym zagraniczni goście. Silna drużyna przyjechała z Włoch.
Najpierw odbyły się eliminacje i każdy zawodnik miał 90 sekund na zaprezentowanie swoich umiejętności. Następnie jury wyłoniło 24 najlepszych graczy, którzy awansowali do kolejnego etapu. - Eliminacje udało mi się przejść na pierwszym miejscu. Później odbyła się faza grupowa, w której mierzyłem się z Włochem i dwoma Polakami. Do etapu pucharowego trafiło dwóch najlepszych zawodników. Ja wygrałem swoją grupę i trafiłem do finałowej szesnastki – opowiada Daniel Mikołajek ze Strzelina.
W fazie pucharowej zawodnicy rywalizowali systemem jeden na jednego, a przegrany odpadał z dalszej rywalizacji. W pierwszym meczu Mikołajek pewnie pokonał 5:0 Michała Nowackiego z Międzyrzecza i awansował do ćwierćfinału. Tam równie łatwo rozprawił się ze Stanisławem Kościelnym z Czaplinka. Prawdziwe emocje rozpoczęły się w półfinale, w którym na Daniela czekał Włoch Gunther Celi.
- Tego pojedynku obawiałem się najbardziej, ponieważ z Guntherem stoczyłem już kilka bojów, ale przeważnie odbywały się na mistrzostwach świata lub Europy. Po standardowych trzech minutach rywalizacji sędziowie zdecydowali o moim zwycięstwie 5:0, z czego jestem bardzo zadowolony. Walkę o złoto stoczyłem z kolejnym Włochem - Lucą Chiarvesio. Jest to dość młody zawodnik, który rozwija się w błyskawicznym tempie. Pomogło mi moje doświadczenie oraz obycie ze sceną, dzięki czemu nie odczuwałem żadnego stresu. Luca popełnił sporo błędów, a mnie udało się zagrać perfekcyjny finał. Sędziowie nie miali żadnych wątpliwości i zdobyłem kolejny złoty medal do kolekcji. Dobrze rozpocząłem ten nowy rok, ponieważ był to pierwszy turniej w 2016 roku. Oby dobra passa się nie skończyła! Mam nadzieję, że cały rok będzie tak udany – mówił strzeliński zawodnik football freestyle Daniel Mikołajek.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij