Na stadionie w strzelińskim parku miejskim odbyły się Dolnośląskie Zawody Łucznicze Dzieci i Młodzików o Puchar Burmistrza Strzelina oraz III Memoriał imienia Zdzisława Kaczorowskiego. Impreza miała wyjątkowy charakter.Przed kilkoma laty w wieku 66 lat zmarł Zdzisław Kaczorowski, który całe życie związany był z łucznictwem. Przez lata reprezentował barwy klubu ze Strzelina, a później pełnił funkcję trenera. To on jako pierwszy uczył łucznictwa olimpijkę z Aten i Pekinu Małgorzatę Sobieraj.
Zdzisław Kaczorowski przygodę z łucznictwem rozpoczął w Strzelinie w 1958 roku pod okiem trenera Stanisława Januszkiewicza. Później sam został szkoleniowcem, a następnie konsultantem kadry juniorów Polski. Swoją karierę zawodniczą zakończył w 1982 roku. Później aż do śmierci był trenerem zawodników w Strzelinie. W niedzielę, 13 września, odbył się w Strzelinie III Memoriał im. Zdzisława Kaczorowskiego. Obecna trenerka strzelińskich łuczników Izabela Jaworska jest wychowanką tego szkoleniowca. - Ciężko było mi się pogodzić ze stratą mojego byłego trenera. Był dla mnie, jak i dla moich koleżanek z klubu, jak drugi ojciec, ponieważ większość swojego czasu po zajęciach szkolnych spędzałam właśnie z nim na treningach i zawodach. Był dla nas bardzo opiekuńczy, wyrozumiały i życzliwy. Trener rozumiał nas bez słów. Mobilizował do nauki strzelania. ale też do nauki szkolnej. Uczył jak uporać się z przegraną na zawodach, a jak z dumą i skromnością przyjąć sukces. Jestem dumna, że mogłam pod jego okiem rozwijać swoją karierę łuczniczą i mam nadzieję godnie reprezentować jego „szkołę łuczniczą” – wspomina trenera Iza Jaworska. Memoriał przypomniał nam jak wiele dla łucznictwa w naszym mieście zrobił Zdzisław Kaczorowski.
Liczna reprezentacja
W zawodach uczestniczyli zawodnicy reprezentujący dolnośląskie kluby sportowe, m.in.: MKS Bobry Jelenia Góra, UKS Victoria Ścinawka Śr., LZS Roszówka, OSŁ Strzelec Legnica, UKS Ameolia Świebodzice , UKS Talent Wrocław, UKS 95 Wrocław, K.S Piast Nowa Ruda i oczywiście sekcja łucznicza OSIR Strzelin . Łącznie wystartowało 107 zawodników. W barwach naszego klubu wystartowało 14 reprezentantów. Najlepszy wynik osiągnął Miłosz Agaciak, zdobywając drugie miejsce w kategorii apacz. W tej kategorii startowali także: Szymon Wiśniewski – 7 miejsce, Jakub Gradus – 9, Maciej Cisek – 10. Wśród dziewcząt z tej kategorii najcelniej strzelała Martyna Szczepańsk, która była siódma. Jedną pozycję dalej uplasowała się Zuzanna Foltynowicz. Wśród orlików Zuzanna Madeja była ósma, a Błażej Łuczak dziesiąty. Strzelin reprezentowało także trzech młodzików: Adrian Kozaryn – siódma pozycja, Filip Gaj – 14, Patryk Szczepański – 16, Kacper Mróz – 17. W kategorii młodziczek młodszych Aleksandra Łuczak była siódma, a Aleksandra Foltynowicz dziesiąta.
Najlepsi zawodnicy zostali uhonorowani medalami, pucharami, statuetkami i dyplomami. Nagrody wręczali burmistrz Dorota Pawnuk, dyrektor OSiR Alicja Korzep oraz córka zasłużonego trenera Zdzisława Kaczorowskiego.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij