Daniel Mikołajek wziął udział w Żerkowie w piątej edycji jednego z największych turniejów football freestyle w naszym kraju. Rywalizacja trwała kilka dni i odbywała się w kilku konkurencjach. Popularny Mikołaj najpierw przystąpił do „Challenge”, czyli wykonywania w kilku próbach podanych juz wcześniej kombinacji tricków. Z każdym poziomem kombinacje były coraz trudniejsze. Daniel wywalczył srebrny medal. W konkurencji o nazwie „Sick 3” strzeliński zawodnik również był drugi. Ta konkurencja polegała na wykonaniu najtrudniejszej kombinacji złożonej z trzech tricków z piłką. Najważniejszy był jednak „Battle”, czyli pojedynek zawodników w dowolnym stylu.
Ziomek znów pokonany
Do eliminacji przystąpiło 60 zawodników z całego kraju, a do turnieju finałowego zakwalifikowała się najlepsza szesnastka. Daniel Mikołajek sklasyfikowany został na piątej pozycji. Zawodnicy rywalizowali jeden na jednego i mieli trzy razy po 30 sekund na przekonanie jury, że są lepsi od rywala. Pierwsze dwa pojedynki Mikołaj wygrał pewnie 5:0 i awansował do półfinału, gdzie czekał na niego Bartłomiej Rak. Sędziowie uznali, że starcie było wyrównane i zarządzili dogrywkę. W doliczonym czasie Daniel przekonał jury do swoich umiejętności i zwyciężył jednogłośnie. W finale Mikołajek zmierzył się z Dawidem Ziomkiem, którego pokonał ostatnio w Pucharze Polski. Tym razem znów górą był Daniel, który zasłużenie odebrał puchar za pierwsze miejsce.
Algieria, Chiny i inne wyjazdy
- Jestem bardzo szczęśliwy, ponieważ to mój trzeci ogólnopolski sukces w tym roku. Co ciekawe, wygrałem wszystkie trzy turnieje, w których brałem udział. Mam nadzieję, że uda mi się podtrzymać dobrą passę, ponieważ już 2 sierpnia wylatuję do Algierii na turniej Wass Cup 2015, który będzie polegał na pojedynkach w parach. Razem z kolegą reprezentować będziemy Polskę – mówił po sukcesie w Żerkowie Daniel Mikołajek.
Tuż po powrocie z Algierii, 16 sierpnia, Daniel weźmie udział w ogólnopolskich zawodach w Zamościu. Tydzień później wybiera się do czeskiego Liberca na Superball 2015. - Będą to otwarte Mistrzostwa Świata, w których może wziąć udział każdy. To bardzo ważne zawody ze względu na punkty do światowego rankingu. Kalendarz imprez mam wypełniony.
W dniach 25-26 września w Amsterdamie będę bronił tytułu mistrza Europy, a rok planuję zakończyć F3 World Tour w Chinach. Do rywalizacji przystąpi szesnastu najlepszych zawodników ze wszystkich kontynentów, w tym aż pięciu reprezentantów Polski. Jesteśmy potęgą w football freestyle – powiedział o swoich najbliższych planach Daniel Mikołajek.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij