Po tym jak z funkcji trenera seniorów Strzelinianki zrezygnował Bartłomiej Bartodziej, działacze strzelińskiego klubu szukali nowego szkoleniowca. Bliski pracy w Strzelinie był Marcin Dymkowski, który w przeszłości występował w Ekstraklasie.
Ostatecznie jednak piłkarze Strzelinianki do nowego sezonu przygotowywać będą się z Jackiem Opałką, który staż trenerski odbywał m.in. u byłego selekcjonera reprezentacji Polski Franciszka Smudy.Strzelinianka do ostatniego meczu sezonu 2014/2015 musiała walczyć o utrzymanie w klasie okręgowej. Dzięki wygranej nad Polonią Jaszowice, cel udało się osiągnąć. W poniedziałek, 22 czerwca, Bartłomiej Bartodziej przeprowadził ostatni trening i pożegnał się z zawodnikami. – Już na dwie kolejki przed końcem sezonu zakomunikowałem działaczom, że po zakończeniu rozgrywek rezygnuję z funkcji trenera. Głównym powodem mojej decyzji jest brak czasu. Ze względu na obowiązki zawodowe i sprawy osobiste nie mógłbym w pełni poświęcić się trenowaniu strzelińskiego zespołu. Szkoda, ponieważ bardzo poświęciłem się tej pracy, miałem ambitne cele. Przejmowałem rozbity zespół po spadku z czwartej ligi. Udało nam się odbudować drużynę. Rozstajemy się w dobrych nastrojach. Jestem zadowolony z wykonanej pracy, zdobyłem nowe doświadczenia. Na zawsze będę miał sentyment do Strzelina. Kto wie, może jeszcze w przyszłości wrócę tam na ławkę trenerską? Cieszę się, że dostałem szansę pracy w Strzeliniance i zawsze będę podkreślał, że to zasłużony klub. Dziękuję wszystkim za współpracę: zawodnikom, działaczom, kibicom oraz lokalnym mediom – mówił były trener Strzelinianki,
Bartłomiej Bartodziej
Po rezygnacji trenera Bartodzieja, działacze strzelińskiej ekipy rozpoczęli poszukiwania nowego szkoleniowca. Bliski pracy w Strzelinie był Marcin Dymkowski, który ostatnio prowadził trzecioligowy zespół z Oławy. W swojej dość bogatej karierze piłkarskiej rozegrał 127 meczów w Ekstraklasie, strzelając w niej 5 bramek. Grał m.in. w Śląsku (wychowanek), Miedzi, Odrze Wodzisław Śl. i Lechu Poznań. Ostatecznie strzelińscy włodarze zdecydowali się jednak zatrudnić Jacka Opałkę.
Przyglądał się pracy Franciszka Smudy
Zawodnicy Strzelinianki do rundy jesiennej będą się przygotowywać już z nowym trenerem Jackiem Opałką, który ostatnio był szkoleniowcem KS-u Karszów. To dobrze znany w naszym regionie trener, który wcześniej pracował z takimi zespołami jak m.in.: Polonia Wrocław, Victoria Dobrzyń, MKS Oława, Rolnik Wierzbnica Górna, czy Stal Brzeg. Staż trenerski odbywał w klubach Ekstraklasy: Zagłębiu Lubin oraz Widzewie Łódź. W tych zespołach miał okazję przyjrzeć się pracy takich trenerów jak: Marek Bajor, Radosław Mroczkowski, Tomasz Kmiecik, Andrzej Woźniak, czy były selekcjoner reprezentacji Polski Franciszek Smuda.
Opałka chce stawiać na młodych
- Cieszę się, że trafiłem do tego klubu. Z zarządem nie stawialiśmy sobie konkretnych celów. W rundzie jesiennej będziemy chcieli zająć jak najwyższą pozycję, a zimą skonkretyzujemy swoje plany. Znam strzeliński zespół, oglądałem kilka spotkań tej drużyny. To drużyna z dużym potencjałem – mówił nowy trener Strzelinianki Jacek Opałka.
Kibice nie powinni spodziewać się rewolucji kadrowej w Strzelinie. Większość zawodników zadeklarowała wstępnie chęć pozostania w Strzeliniance. – Chcemy stawiać na młodych zawodników, wychowanków. Strzelinianka szkoli dzieci i młodzież w niemal wszystkich kategoriach wiekowych. Klub ten będzie zawsze istnieć, ponieważ ma dobre zaplecze. Jeszcze nie rozmawiałem z trenerem Bartłomiejem Bartodziejem, ale jeśli będę miał taką okazję, to chętnie z niej skorzystam. Mój poprzednik wykonał w Strzelinie dobrą pracę i chcę ją kontynuować. Jestem człowiekiem otwartym, chętnym na współpracę – dodał Opałka.
Strzelinianka wznowi treningi 14 lipca, a pierwszy mecz ligowy rozegra miesiąc później. Strzeliński zespół rozegra mecze towarzyskie m.in. z Orłem Ząbkowice Śląskie, Pieszycami i Spartą Ziębice. Strzelin opuszcza obrońca Rafał Rorat, który najprawdopodobniej przeniesie się do Bielawianki Bielawa. – Na początku zrobimy testy wydolnościowe i sprawdzimy na jakim etapie są zawodnicy. Trenować będziemy na własnych obiektach, najprawdopodobniej trzy razy w tygodniu. Klasa okręgowa to wciąż futbol amatorski i zawodnicy łączą grę z pracą, czy studiami. Po spotkaniu z działaczami i zespołem ustalimy dokładny terminarz prac. Będziemy mieli jedynie miesiąc na przygotowanie do startu sezonu – powiedział nowy trener Strzelinianki Jacek Opałka.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
b
Trener O. - trener znany z tego, że jest znany. Niemłody a dosłownie żadnych sukcesów sportowych. Bez urazy dla trenera, ale to świetny teoretyk, taki rodem z gry Championship Manager, a nie szkoleniowiec. Nie można mamić zawodników wizją gry i shcematami. W opinii wielu - zabija pasję gry w piłkę u piłkarza - amatora z niższej ligi. Szacunek mam, ale NIE POLECAM!