Jeden z najbardziej znanych wychowanków Strzelinianki Błażej Augustyn został nowym zawodnikiem szkockiego klubu Hearts of Midlothian. 27-letni obrońca ze Strzelina ma za sobą pobyt w Bolton Wanderers oraz włoskich klubach Rimini Calcio, Catania Calcio i Vicenza Calcio.
W Polsce grał w Legii Warszawa, a od sezonu 2013/14 reprezentował barwy Górnika. W zakończonym niedawno sezonie stracił trochę czasu z powodu kontuzji i w efekcie zagrał w 17 meczach. W czwartek, 18 czerwca, Błażej Augustyn przeszedł pomyślnie testy medyczne w zespole Hearts of Midlothian. Piłkarz trafi do Szkocji za darmo, bo jego umowa z klubem z Roosevelta kończy się 30 czerwca. Tuż przed pojawieniem się informacji o jego transferze do Szkocji media obiegła plotka o tym, że Błażej jest bliski podpisania kontraktu z Legią Warszawa, w której występuje inny wychowanek Strzelinianki Michał Masłowski. Błędną informację szybko zdementowali piłkarz Legii Bogusław Leśnodorski oraz sam zawodnik.- Cieszę się bardzo, że trafiłem do tego klubu. To dla mnie ogromna szansa. Wszyscy przyjęli mnie bardzo miło. Dawno nie mówiłem w języku angielskim, dlatego teraz będę mógł szybko nadrobić zaległości. Na boisku dam z siebie wszystko dla Hearts of Midlothian i postaram się zaprezentować wszystkie moje umiejętności. Mam nadzieję, że znajdziemy się w najlepszej szóstce ligi i powalczymy o jak najwyższą pozycję – mówił tuż po podpisaniu kontraktu Błażej Augustyn. Nowy klub Polaka w ostatnim sezonie zajął pierwsze miejsce w Scottish Championship. Dzięki temu uzyskał awans do tamtejszej ekstraklasy, do której wraca po roku absencji. Augustyn w Hearts ma zastąpić odchodzącego kapitana Danny’ego Wilsona.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij