W dniach 8-15 czerwca Daniel Mikołajek przebywał w Chinach. Popularny Mikołaj wziął udział w Red Bull Freestyle Football Grand Prix 2015. Zawody odbyły się w Pekinie. Do rywalizacji przystąpiło czterech zawodników gospodarzy oraz dwunastka najlepszych sportowców z całego świata. Zaproszenie otrzymał także Mikołajek.
- Miejsce zawodów wyglądało kosmicznie. Turniej odbył się tuż przy Murze Chińskim. Odwiedzenie tego miejsca było jednym z moich marzeń. Już wcześniej miałem okazję zobaczyć Mur Chiński, gdy w Chinach brałem udział w turnieju F3 World Tour. Obiekt ten jednak zawsze sprawia ogromne wrażenie! – mówi Daniel Mikołajek. – Najpierw odbyły się eliminacje, po których zawodnicy zostali rozstawieni z konkretnymi numerami. Ja sklasyfikowany zostałem na piątej pozycji. Później zawody odbywały się systemem pucharowym jeden na jednego. Każdy zawodnik miał trzy wejścia po 30 sekund na zaprezentowanie swoich umiejętności, a przegrany odpadał z dalszej rywalizacji. Na początek trafiłem na Tung Thanh Doan „Tungage” z Wietnamu i wygrałem pewnie 3:0. Później mierzyłem się z Philipem Warren Gertssonem PWG z Norwegii. Tego pojedynku obawiałem się najbardziej, ponieważ znam Philipa od dawna i wiem na co go stać. Rywal popełniał jednak błędy i z wynikiem 3:0 awansowałem do półfinału, gdzie czekał na mnie Mohammad Akbari z Iranu. Tym razem przegrałem 1:2, ponieważ popełniłem zbyt wiele błędów. W starciu o brązowy medal pokonałem 3:0 Estebana Hernandeza z Meksyku. Cały turniej wygrał Mohammad Akbari. Miałem szansę na złoto, ale sport jest nieprzewidywalny. Cieszę się z brązowego medalu – opowiada strzeliński Mikołaj.
Daniel w Chinach miał także czas na zwiedzanie tego pięknego kraju oraz udział w nagraniach do filmów promocyjnych głównego organizatora Grand Prix. Mikołajek nie traci czasu i już przygotowuje się do kolejnych zawodów. W dniach 3-7 lipca będzie sędzią podczas Czech Cup 2015, a kilka dni później rywalizować będzie w ogólnopolskim turnieju w Żerkowie. Strzeliński Mikołaj otrzymał również zaproszenie do udziału w F3 World Tour 2015. Zawody odbędą się w październiku w Szanghaju – największym mieście w Chinach.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Strzeliński Mikołaj podbił Chiny!
Jesteś kozak chłopaku! Gratuluje!