Młody obrońca z gminy Przeworno Paweł Olenkiewicz stawia kolejne kroki w swojej piłkarskiej karierze. Wychowanka Ogniska włączono do seniorskiej kadry drugoligowego MKS-u Kluczbork i wystąpił już w dwóch sparingach - z rezerwami Górnika Zabrze i Ślęzą Wrocław. Paweł Olenkiewicz jest jednym z młodych talentów piłkarskich z naszego powiatu. Już jako junior wywalczył sobie miejsce w pierwszym składzie seniorskiej ekipy Ogniska Przeworno, która występuje w klasie A.
Trener Arkadiusz Półchłopek szybko zauważył talent defensora i odważnie na niego stawiał, nawet w bardzo ważnych pojedynkach. Olenkiewicz odwdzięczył się szkoleniowcowi za zaufanie świetną grą. Paweł dobrze gra w powietrzu, czyta grę i potrafi rozpocząć akcję swojej drużyny. Po rekomendacji Półchłopka, Olenkiewicz pojechał na testy do MKS-u Kluczbork. To właśnie w tym klubie „Arik” spędził najlepsze lata swojej kariery i występował na zapleczu Ekstraklasy. Półchłopek szybko stał się ulubieńcem kibiców i razem z Waldemarem Sobotą, obecnie reprezentantem Polski, stanowił o sile MKS-u.
Paweł zaimponował działaczom z Kluczborka dobrymi warunkami fizycznymi i zaangażowaniem, przez co rundę wiosenną sezonu 2013/2014 spędził już w MKS-ie. Olenkiewicz trafił do drużyny juniorów starszych, w której z miejsca stał się podstawowym zawodnikiem.
Teraz Paweł włączony został de seniorskiej ekipy MKS-u, która występuje w drugiej lidze. Olenkiewicz ma okazję trenować z doświadczonymi zawodnikami. Wychowanek Ogniska Przeworno w obecnym okresie przygotowawczym wystąpił już w dwóch sparingach - z rezerwami Górnika Zabrze oraz Ślęzą Wrocław. W meczu towarzyskim z Górnikiem, Paweł rywalizował przeciwko m.in. bramkarzowi Grzegorzowi Kasprzakowi, który w przeszłości wywalczył mistrzostwo Polski z Lechem Poznań.
- Jestem bardzo zadowolony, że mam okazję trenować i grać z seniorami. W obu sparingach wchodziłem na murawę w 65 minucie. Przez trenera ustawiany byłem na mojej optymalnej pozycji, czyli środku defensywy. Myślę, że zaprezentowałem się dobrze. Ciężko jest mi oceniać moją grę, lepiej z pewnością przeanalizować można występ, obserwując sparing z trybun. Pojedynek z Górnikiem rozegrany został na sztucznej, równej nawierzchni, a ze Ślęzą graliśmy na boisku trawiastym. Murawa nie była jeszcze w najlepszym stanie, co utrudniało grę. Cieszę się, że jestem w MKS-ie i ciągle się rozwijam – mówił nam wychowanek Ogniska Paweł Olenkiewicz.
Być może Paweł zostanie zgłoszony do rozgrywek wiosennych II ligi i wtedy zaliczy oficjalny debiut.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij