W hali Ośrodka Sportu i Rekreacji w Dzierżoniowie odbyła się IV edycja Ogólnopolskiego Turnieju NO GI Fight Dzierżoniów 2015. W zawodach uczestniczyło 180 zawodników z 35 klubów z całej Polski. Jedynym reprezentantem z naszego powiatu był Artur Prusak, który wywalczył brązowy medal.
W ostatnim czasie zawodnicy strzelińskiego Boi Teamu mogą pochwalić się sukcesami na różnych imprezach. Medale zdobywali między innymi Jakub Górnicki, Artur Schnitzer i Szczepan Bajtek. Teraz z brązowym krążkiem z zawodów w Dzierżoniowie wraca Artur Prusak. W formule brazylijskiego jiu-jitsu NO GI walczy się bez kimon, a punkty można dostać m.in. za obalenia i przejścia pozycji. Walki trwały pięć minut, pod warunkiem, że wcześniej nie doszło do poddania. Jedynym zawodnikiem, który reprezentował powiat strzeliński był Artur Prusak. W turnieju walczono w podziale na kategorie wagowe, z tym, że organizatorzy zastrzegli sobie prawo do łączenia dwóch sąsiednich kategorii w przypadku, kiedy w danej wadze będzie zbyt wielu zawodników. Niestety, było tak w przypadku naszego zawodnika, który pierwotnie miał walczyć w kategorii do 70 kg, a po połączeniu wag, w jego grupie znaleźli się zawodnicy nawet o cztery kilogramy cięższi od niego, co dodatkowo utrudniło zadanie Prusakowi. W pierwszej swojej walce Artur poradził sobie bardzo dobrze i zwyciężył na punkty 4:2. W drugim pojedynku przegrał znacznie na punkty, a ostatecznie dało mu to trzecie miejsce w swojej kategorii. - Jestem zadowolony z występu Artura. Pojechałem z jednym zawodnikiem i przywieźliśmy medal - mówił trener Boi Teamu Paweł Pukalski-Pukała. Dla Pukalskiego-Pukały również był to ważny turniej. Po raz pierwszy, miał okazję sędziować walki, które się tam odbywały. - Sędziowałem od początku do końca. Na pewno było to dla mnie nowe i ciekawe doświadczenie. Nie jest to łatwe zadanie. Trzeba zachować koncentrację i wiedzieć komu i kiedy przyznać punkty - mówił.
Po udanym turnieju czas na powrót do treningów. Grupa Boi Team aktualnie przenosi się do nowej sali. Teraz czekamy na kolejne informacje o turniejach, w których będą brać udział nasi zawodnicy. Jak na razie, dorobek medalowy jest bardzo dobry.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij