(Czechy - Dvor Kralowe) Niedawno mieszkaniec naszego miasta Jarosław Ziewiec w wyścigach motocykli, produkowanych do 1978 roku i pojemności do 500cm3, zdobył pierwsze miejsce. Gratulujemy!
- Wyścig uliczny w Dvor Kralove należy do najlepszych, jeśli chodzi o ukształtowanie terenu. Ulice miasta, którymi biegł wyścig, tworzą liczne ostre zakręty, na których można pozamykać opony oraz niezbyt długie odcinki prostej nawierzchni, na których rozwijana prędkość oscylowała w granicach do 150km/h. Tor był stworzony pod konfiguracje mojego motocykla, walka między zawodnikami była na tyle zacięta, że niestety w kilku przypadkach doprowadziła do wypadków. Najbardziej ucierpiał zawodnik z Anglii na zabytkowym motocyklu Seeley 500, który doznał obrażeń ciała oraz zniszczenia motocykla. Na szczęście, w mojej kategorii nie doszło do wypadków, za wyjątkiem zawodnika z Czech, który na jednym z zakrętów złapał uślizg
przedniej opony i wylądował na poboczu - nie przeszkodziło mu to jednak w kontynuowaniu jazdy.
Ja również miałem jedną niebezpieczną sytuację na szykanie zwalniającej szybkość jazdy, gdzie doszło do pojedynku z zawodnikiem z Czech. W zakręcie otarliśmy się o siebie, przepychając się nieomal na łokcie. W naszej dalszej rozmowie kolega z Czech z uśmiechem stwierdził, że wyścigi to „sport kontaktowy”. Jestem bardzo zadowolony z wyniku, jaki osiągnąłem, biorąc pod uwagę, że jest to mój debiut. Już teraz zapraszam kibiców we wrześniu do Brannej w Czechach (80 km od Strzelina) oraz w sierpniu na tor Poznań.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij