Tuż za Japończykiem
W Gdańsku odbył się 3. Gdańsk Maraton. Na ponad 42 - kilometrowej trasie wystartowało blisko 2400 biegaczy z Polski i zagranicy. W gronie tym znalazł się najlepszy strzeliński biegacz Szymon Łukowicz (trzykrotnie ostatnio zwyciężył w Strzelińskij Dziesiątce w kategorii najlepszy zawodnik powiatu i gminy Strzelin). Strzelinianin pobiegł fantastycznie, zajmując 12. miejsce w klasyfikacji generalnej. Przed nim był Japończyk. Łukowicz uzyskał też najlepszy czas w historii swoich startów i startów wszystkich zawodników z powiatu strzelińskiego. Pokonanie całej trasy zajęło mu 2:43:45 godz. Biegacz nie ukrywa swojej radości z osiągniętego wyniku. - Pół roku przygotowań i życiówka poprawiona o prawie 13 minut! Średnie moje tempo to ok. 3:52 min/km. - mówi. - Świetna była pogoda (może oprócz wiejącego wiatru, jak to bywa nad morzem). Dobre przygotowanie połączyłem z ryzykowną taktyką – dodaje. Jak widać, dało to bardzo dobry efekt, bo bieg wyszedł mu perfekcyjnie. Pierwszą połowę dystansu przebiegł w czasie 1:22:30 godz., a drugą jeszcze szybciej, bo w ciągu 1:21:15 godz. - Drugą część pobiegłem tylko 1:30 min wolniej niż mój rekord życiowy w niedawnym półmaratonie krakowskim – podkreśla Szymon.
Sukces Szymona jest tym cenniejszy, że około roku temu miał w bieganiu dłuższą przerwę, co znacznie utrudniło powrót do dobrej formy. Dodać jeszcze można, ze dotychczas tak wysokiego miejsca w dużym maratonie nie zajął żaden z naszych biegaczy.
Znajomi Szymona, którzy składali mu gratulacje, dodają, że jeszcze trochę potrenuje i jako rywale zostaną mu tylko Kenijczycy. I my do tych życzeń się przyłączamy.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij