Organizatorem imprezy było Strzelińskie Centrum Sportowo-Edukacyjne, a patronat honorowy objęła burmistrz Dorota Pawnuk. Za sprawny przebieg rywalizacji odpowiadał doskonale znany w naszym regionie trener gry w szachy Andrzej Sobolewski. Rozgrywki prowadzone były systemem szwajcarskim, na dystansie siedmiu rund, a tempo gry dla każdego zawodnika wynosiło 15 minut.

Uczestników imprezy dopingowała rodzina Zbigniewa Chomickiego, w tym jego żona Władysława: - Jestem bardzo wzruszona i wdzięczna Panu Andrzejowi Sobolewskiemu, że powstał ten Memoriał. W lipcu minie pięć lat od śmierci mojego męża – opowiada Władysława Chomicka. – Do 2009 roku mąż uczestniczył aktywnie w zawodach w szachy. Zawsze go wspierałam. Czasami w domu graliśmy wspólnie i to mąż oczywiście wygrywał. To był dobry człowiek, mąż, ojciec, dziadek. Nasza rodzina też
zaangażowała się w ten Memoriał i mam nadzieję, że wpisze się on na stałe w kalendarz imprez w naszym powiecie. Wspierają nas też znajomi, moje koleżanki, wszyscy pamiętamy. Wychowankowie męża, jego przyjaciele, również pojawili się na dzisiejszych zawodach – dodaje pani Władysława.CZYTAJ ten artykuł w całości. Dostępny tutaj

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Szachiści pamiętają o Zbigniewie Chomickim
w strzelinie są szachiści, w ziębicach są bokserzy. jest to ciekawa sytuacja albowiem w strzelinie 1człowiek zapłodnił intelektualnie dużą grupę innych ludzi. w ziębicach mieszkał mistrz olimpijski w boksie, jest tam teraz duża grupa bokserów odwiedzanych przez boksera wacha. to tak gdyby ktoś myślał że 1człowiek nic nie znaczy albo że strzelin jest najgłupszą gminą. jest w strzelinie ul westerplatte. co ma strzelin do westerplatte? ta mała ulica ma jednak wiele wspólnego z chomickim i dobrze byłoby ją przemianować.