Krótka wymiana z Wachem
Mariusz Wach ma na sowim koncie 34 zawodowe walki, w tym 32 zwycięstwa. Walczył o mistrzostwo świata z takimi pięściarzami jak: Aleksander Povietkin i Władymir Kliczko. Obecnie przygotowuje się w Dzierżoniowie do pojedynku z Erkanem Teperem, który odbędzie się 18 marca na gali w Lipsku
Jak wyglądają Pana obecne przygotowania do walki?
- Trenujemy ciężko, sparuję cztery razy w tygodniu. Do walki przygotowuję się w Dzierżoniowie pod okiem trenera Piotra Wilczewskiego. Przyjechał do mnie sparingi bardzo dobry Francuz, który walczył m.in. z Povietkinem i mistrzem świata Wilderem. Wkrótce wyjedziemy do Niemiec na walkę.
Spotykamy się podczas gali, na której wybierany jest m.in. młodzieżowy sportowiec roku. Jakie rady dałbyś tym młodym zawodnikom?
- Trzeba być zawziętym i konsekwentnie dążyć do celu. Wiadomo, że w życiu jest wiele pokus, ale sportowiec musi potrafić im się oprzeć. Ja swoją przygodę zacząłem dość późno. Od samego początku jednak wiedziałem, jaki jest mój cel i dlatego tak wiele osiągnąłem. Wiadomo, że były potknięcia, upadki, ale nie poddałem się. Takiej wytrwałości życzę też młodym sportowcem ze Strzelina.
Czy Pana celem pozostaje mistrzostwo świata?
- Oczywiście, że tak. Najpierw chcę wygrać walkę w Niemczech, a później dotrzeć do kolejnego starcia o mistrzostwo świata. Wierzę, że po walce z Teperem otworzy się kolejna furtka w mojej karierze.
W Strzelinie odrodziła się sekcja bokserka. Boks wraca do mniejszych miast. Czy zauważył Pan, że ta dyscyplina sportowa staje się coraz popularniejsza?
- Jak najbardziej zauważam, że coraz więcej osób interesuje się boksem i trenuje tę dyscyplinę sportową. Bardzo często zapraszany jestem na pokazowe treningi, także do mniejszych miejscowości. Odwiedzam szkoły, spotykam się z młodzieżą. Cieszę się, że w ten sposób mogę promować boks. Niestety przed młodzieżą w dzisiejszych czasach jest wiele pokus i często dla nich sport schodzi na boczny tor. Coraz częściej młode osoby zamykają się w wirtualnym świecie, zamiast popracować nad swoim zdrowiem i charakterem na treningach.
Radosław Kwiatkowski

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Krótka wymiana z Wachem
waga i zasięg ramion zdecydowanie na korzyść Mariusza - WikingaRE: Krótka wymiana z Wachem
krótka wymiana z wachem? a jaka może być z wachem wymiana? 1/3 sekundy i po wymianie. chryzantemy proszę zanieść na krzepicką.