Strzelińscy judocy
Treningi judo odbywają się we wtorki i czwartki w sali sportowej przy ul. Staromiejskiej w Strzelinie. Grupa młodsza (przedszkolaki i uczniowie klas I-III szkoły podstawowej) trenuje w godz. 17-18, a starsze dzieci (do 14 roku życia) zaczynają o godz. 18 i ćwiczą przez 90 minut. – Próbowaliśmy utworzyć grupę dla osób dorosłych, ale była zbyt niska frekwencja. Teraz w planach mamy prowadzenie osobnych zajęć dla przedszkolaków – mówił trener Krzysztof Zamęcki. Strzelińska sekcja liczy ok. 30 osób, a miesięczny koszt zajęć to 70 zł. Nasi zawodnicy mają już za sobą pierwsze sukcesy i z każdych zawodów wracali z medalami.
Sekcja judo rozpoczęła swoją działalność w naszym mieście w listopadzie 2013 roku. Najpierw zajęcia odbywały się w sali sportowej przy Szkole Podstawowej nr 5 w Strzelinie: - Moja koleżanka, która jest policjantką w Strzelinie, chciała otworzyć tutaj sekcję judo. Brakowało jej jednak czasu. Padł pomysł, który podchwyciłem. Miałem doświadczenie, ponieważ prowadziłem też sekcję judo w Dzierżoniowie. Przez pewien moment byłem odpowiedzialny za dwie sekcje, a teraz w pełni skupiam się na Rhino Strzelin – powiedział o początkach strzelińskiej sekcji Zamęcki.
Wiele pozostałości z kultury japońskich samurajów do dziś na co dzień funkcjonuje w judo. Obowiązuje w niej kodeks oparty na zasadach takich jak wzajemny szacunek, posłuszeństwo i lojalność wobec nauczyciela, godne zachowanie (higiena i kultura osobista, honor, skromność) i wzajemne wspieranie się na drodze do osiągnięcia celu. Celem tym oczywiście jest samodoskonalenie (rozumiane jako rozwój umiejętności i kształtowanie charakteru). Kolejna sprawa to tradycyjne japońskie stroje judogi. Każda osoba, ćwicząca na macie (poza początkującymi), ma pas, którego kolor symbolizuje posiadany stopień szkoleniowy kyu.
- Judo to ogólnorozwojowa dyscyplina. W naszych zajęciach są elementy gimnastyki, treningu siłowego, ale liczy się przede wszystkim świetna, aktywna zabawa. Planujemy wyjazdy na zawody i obozy sportowe. Współpracujemy także z sekcjami z innych miast, dlatego zawodnicy mają szansę sprawdzenia się na tle rówieśników. W niedzielę, 18 grudnia bierzemy udział w towarzyskich, świątecznych zawodach we Wrocławiu, w których wystartuje ponad 20 osób ze Strzelina – mówił trener Rhino.
Kim jest trener sekcji judo?
Trenerem strzelińskiej sekcji jest Krzysztof Zamęcki, który przygodę z judo rozpoczął pod okiem swojego wujka w klubie z Olesznej. Później był zawodnikiem Gwardii Wrocław. Bracia Krzysztofa także prowadzą swoje sekcje judo w Oleśnicy i Wrocławiu. – Zacząłem trenować w wieku siedmiu lat. Swoje ostatnie zawody, jako zawodnik, stoczyłem gdy miałem 22 lata. Później miałem przerwę od startów, by w końcu rozpocząć pracę szkoleniową z dziećmi – opowiadał o swojej przygodzie z judo Zamęcki.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij