Kuśnierz w Śląsku Wrocław
17-letni Szymon Kuśnierz jest bardzo dobrze zapowiadającym się młodym graczem z powiatu strzelińskiego. W ostatnich sezonach reprezentował FC Wrocław Academy. W lecie interesowało się nim kilka, znanych ekip. Kuśnierz był na testach m.in. w Jegielloni Białystok, ale zdecydował się na transfer do Śląska Wrocław. Późnią jesienią WKS wypożyczył go z FC Academy do końca stycznia 2017 roku. Na początku przyszłego roku ma jednak dojść do transferu definitywnego.
- Chciałem wykonać kolejny krok w mojej przygodzie z piłką i dalej się rozwijać piłkarsko. Miałem kilka propozycji, dobrze wypadłem na testach w Jagielloni. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na Śląsk Wrocław. To bardzo popularny klub w naszym regionie, którego jestem kibicem. W Śląsku mam praktycznie identyczne warunki rozwoju jak w Jagielloni, a Wrocław jest zdecydowanie bliżej Strzelina. Po rozmowach z działaczami WKS-u nie miałem wątpliwości, że transfer do Śląska to dobry krok – opowiada Szymon Kuśnierz. Młody napastnik jesienią rozegrał kilka meczów w Centralnej Lidze Juniorów, a na co dzień trenuje z trzecioligową drużyną rezerw WKS-u.
- Treningi odbywają się codziennie, a dodatkowo w weekendy dochodzą mecze. Na zajęcia dojeżdżam. Bardzo dziękuję mojemu Tacie, który codziennie pokonuje ze mną te kilometry i umożliwia mi treningi. Bardzo mnie wspiera, często musi tak dopasować swoje zajęcia, pracę, żeby zawieźć mnie do Wrocławia – mówi. – Trenują czasami z nami zawodnicy pierwszego zespołu Śląska. Możemy podpatrzeć bardziej doświadczonych piłkarzy, wiele się od nich nauczyć. Czasami mamy wspólny rozruch z graczami Ekstraklasy lub wspólnie korzystamy z siłowni. Cieszę się, że jestem częścią Śląska – dodaje 17-letni napastnik.
Mamy nadzieję, że Szymon pójdzie śladami Michała Masłowskiego i w przyszłości będzie grać w Ekstraklasie - Ekstraklasa? Musimy poczekać. Na razie chcę przebić się do składu drugiej drużyny. Nasz trener często stawia na młodych graczy, wiele ze mną rozmawia. Na razie daję z siebie wszystko na treningach, żeby rozwijać się piłkarsko – dodaje Szymon Kuśnierz.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij