Opowiedz nam o tym, jak trafiłeś do Anglii.
- Wyjazd do Anglii spowodowany był studiami. Skończyłem bardzo dobre liceum we Wrocławiu. Już w szkole średniej skupiłem się bardziej na edukacji niż na piłce. W międzyczasie, po rozmowach z trenerem Waldemarem Werbą ze Ślęzy, zacząłem prowadzić drużynę młodzików w Borowie. Tak zaczęła się przygoda z trenerką i uznałem, że to jest dużo ciekawsze dla mnie niż studia informatyczne. Znalazłem studia i wybrałem się do Coventry. Nie było tam zbyt wielu możliwości. Pojawiła się propozycja działania w PFC Victorii Londyn (największy klub polonijny na Wyspach Brytyjskich) i tak wylądowałem w Londynie. Tam przeniosłem się także na studia. Po przygodzie w Victorii, udało mi się otrzymać propozycję z Crawley Town (League Two), w którym pracowałem przez dwa lata jako asystent trenera w drużynie do lat 23. Wróciłem do Victorii jako trener pierwszej drużyny, ale pandemia koronawirusa przerwała moje działania. Zapoznałem się z Nigelem Jamesem, ojcem Reece i Lauren (reprezentują Chelsea). Przez ostatnie dwa lata zajmowałem się jego prywatną akademią, w której odpowiadałem za szkolenie grup od 12. do 18. roku życia. Razem prowadziliśmy zespół do lat 18 Kingstonian, a oprócz tego pracowałem przy pierwszej drużynie.

Czym obecnie zajmujesz się w Londynie?
- Teraz zajmuję się trenerką i skautingiem na pełen etat. Pracuję jako video skaut dla Millwall (Championship - druga liga angielska) i obserwuję potencjalnych zawodników do pierwszej drużyny. Oprócz tego jestem trenerem zespołu do lat 16 w Bromley FC (National League, piąta liga, poziom pod League Two). Poza tym prowadzę własne treningi indywidualne i grupowe. Pracuję z młodzieżowymi zawodnikami z takich klubów, jak Chelsea Londyn, Crystal Palace, Fulham, Wimbledon. Mam też zdolnych chłopców w lokalnych klubach, którym pomagam dostać się do profesjonalnych drużyn. W obecnym sezonie trzech z moich zawodników podpisało profesjonalne kontrakty.
Na ten temat pisaliśmy w 8 (1146) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały wywiad przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Z Borowa do Chelsea Londyn
Czyli trenuje kogo konkretnie ? ? ?