Footbag na najwyższym poziomie powrócił do Strzelina
Przed laty w Strzelinie organizowano najważniejsze krajowe oraz międzynarodowe zawody w footbag, czyli grę w popularną zośkę. Zawsze podczas tych imprez strzelińscy zawodnicy prezentowali się z bardzo dobrej strony i zdobywali medale. Obecnie najlepszym graczem z naszego powiatu jest Rafał Kaleta. To właśnie on kontynuuje strzelińskie tradycje footbagu i był jednym z organizatorów Bag Brothers Cup 2. - To druga edycja tej imprezy, którą organizuję wraz z Arkadiuszem Stankiem (mistrz Europy 2018) z zespołu Bag Brothers, który wspólnie tworzymy – opowiada mieszkaniec gminy Strzelin Rafał Kaleta. – Przed rokiem zawody odbyły się we Wrocławiu i rozegraliśmy trzy konkurencje. Teraz dodaliśmy kolejną konkurencję i pojawiliśmy się w Strzelinie. Frekwencja zawodników i widzów jest również wyższa. W kolejnych latach chcielibyśmy kontynuować zawody. Może znów pojawimy się w Strzelinie? – dodaje.
Światowa czołówka przyjechała do Strzelina
Do rywalizacji przystąpiło kilkunastu zawodników, w tym dwóch z Czech. Każdy uczestnik ma na swoim koncie sukcesy międzynarodowe. W Strzelinie pojawili się gracze należący do ścisłej, światowej czołówki tej widowiskowej dyscypliny sportowej, m.in.: Paweł Nowak z Jaworzna (mistrz świata w rutynach z 2017 r.), Czech Dominik Simku (wicemistrz świata z 2018 r). Swoje buty odwiesili z kołka także weterani strzelińskiego footbagu, Michał Ostrowski (dwukrotny mistrz świata doubles freestyle), Bartosz Bubula (Wicemistrz Świata w Request Contest z 2009 r. i Mistrz Polski 2010), Krystian Bubula (mistrz świata w kategorii średniozaawansowanych z 2015 r.).
Odwiesili buty z kołka
W Bag Brothers Cup udział wziął strzeliński zawodnik Michał Ostrowski, który w swojej kolekcji ma ponad setkę medali: - To moje pierwsze zawody po bardzo długiej przerwie. Trzy lata temu zerwałem więzadła krzyżowe i miałem pękniętą łękotkę. Przeszedłem operację i długą rehabilitację. Teraz z moim zdrowiem jest wszystko ok. Obecnie skupiam się na przygotowaniach do zawodów triathlonowych – opowiada Michał Ostrowski. – Rafał Kaleta to ostatni Mohikanin footbagu ze Strzelina. Zorganizował bardzo fajne zawody i skorzystałem z zaproszenia. Nie planuję jednak wracać do footbagu na stałe. Będę startować sporadycznie, żeby spotkać się ze znajomymi, z którymi trenowałem, grałem przez kilkanaście lat. Marzy mi się, żeby w przyszłości z moim bratem Tomkiem jeszcze raz wystartować w parze w mistrzostwach świata – dodaje Ostrowski, który dwukrotnie zdobywał medale mistrzostw świata i startował w popularnym programie „Mam talent”.
Cały artykuł dostępny jest tutaj

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij