Nowe obowiązki pracodawców - neutralne płciowo nazwy stanowisk

Pracodawcy nie mogą już używać wyłącznie męskich form w ogłoszeniach o pracę, takich jak „zatrudnimy kierownika magazynu”. Wielu przedsiębiorców twierdzi, że nowe przepisy wprowadzają niepotrzebne zamieszanie. Co o zmianach mówią - dyrektor PUP w Strzelinie, lokalni pracodawcy oraz mieszkańcy?

Nowe obowiązki pracodawców - neutralne płciowo nazwy stanowisk
Watch the video

Pracodawcy nie mogą już używać wyłącznie męskich form w ogłoszeniach o pracę, takich jak „zatrudnimy kierownika magazynu”. Wielu przedsiębiorców twierdzi, że nowe przepisy wprowadzają niepotrzebne zamieszanie. Co o zmianach mówią - dyrektor PUP w Strzelinie, lokalni pracodawcy oraz mieszkańcy?

UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków

Alojzy
A co w przypadku takiego stanowiska jak np: Kierownik Budowy? Sprawowanie funkcji Kierownika Budowy szczegółowo opisuje ustawa - Prawo Budowlane i w tej ustawie Kierownik Budowy jest Kierownikiem Budowy a nie Kierowniczka Budowy... To co teraz beda zmieniać wszystkie ustawy? Moim zdaniem nazwy zawodów odnoszą sie do obu płci a szukanie teraz od tych form tradycyjnych żeńskich odpowiedników jest śmieszne. Kierowca to bedzie kierownica? Gdzie jest miodek?!
7
spajker.
w konstytucji stoi napisane że polską rządzą prezydent premier sejm sąd najwyzszy. no i teraz trzeba bedzie przerabiać konstytucje aby każda z 21 płci czuła sie równoprawn a. już nie wiem gdzie sie mam odlać czy za drzwiami z trójkątem czy z kółkiem. pójdę pod drzewo i załatwie sprawę bez podpadania przepisom. gościnią u burmistrerki była architektka ze stolarniczką. krzesło trzeba tam naprawić. raz obsługuje moje potrzeby lodziarz z waflem a kiedy indziej lodziara z karlowvyvh var. no i jak tu złożyc zamówienie aby dostawcy wiedzieli co zamówiłem?
3
Kkkk
Moim skromnym zdaniem ktos pokroju Bralczyka czy Miodka powinien oglosic ze stanowisko pracy np listonosz jest formą prawidłowa dla obu płci i nie należy stosowac odmiany żeńskiej typu listonoszka - przynajmniej w znaczeniu oficjalnym. Jak zaczna tworzyć takie kanarety to faktycznie zaraz znajdzie sie 21 płci a ja dalej nie wiem co to jest "ono/jemu"
0
Buba
Bralczyk już został zlinczowany bo powiedział, że zwierzę zdycha. KOcie mamy i te co mają psieci zwyzywały go od najgorszych.
0
jprdl
UE = ZSRR bis. Tylko gorzej
1
cześ
Związek Socjalistycznyc h Republik Europejskich!!!
0
zryw
W tych ludziach więcej mądrości niż w opłacanych z naszych podatków osób ustawodawczych.
6

Obejrzyj również